Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Йончев: Този път конфликтът в Газа изглежда по-сложен, заинтересованите страни показват умора

Снимка: БГНЕС

Експертът по сигурност, професор Димитър Йончев, коментира в предаването "12+3", че засиленото в последната седмица напрежение в Ивицата Газа е "хронично заболяване". 

Наблюдавам едни нови моменти този път. Забелязвам една умора в арабската общност, ако можем да говорим за общност. В Египет има доста сериозни гласове, които не са съгласни с "Хамас". Самите "Хамас" са учудени малко, че няма еднозначна подкрепа на това, което вършат. Има и елементи на интернационализиране на конфликта сунити - шиити по цялата територия на арабския свят, така че този път конфликтът изглежда по-сложен и заинтересованите страни показват умора. 

Професор Йончев добави, че тоталната несполука с така наречената "Арабска пролет" също има значение за неспиращия конфликт в Близкия Изток.

Тези революции легализираха ислямистите, подчерта той.

Тия въпроси с изграждане на нови общества, на демокрации и така нататък се случват все в икономически и политически интересни точки на света. В другите, някак си, демокрацията остава на втори план. Не сме далеч да видим същата ситуация и с Украйна.


Целият коментар на проф. Димитър Йончев може да се чуе в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна