Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел призова Путин да направи всичко възможно, за да прекрати насилието в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова руския държавен глава Владимир Путин да направи всичко, което е по силите му, за да прекрати насилието в Източна Украйна.

Има много следи, които водят до извода, че самолетът на Малайзийските авиолинии е свален с ракета и очакваме виновните да бъдат открити и да понесат последствия, посочи тя.

На последната пресконференция за този политически сезон германският канцлер Ангела Меркел изостри значително тона си към руския президент Путин.

Напрежението в Източна Украйна се подклажда от сериозно руско влияние и това е причината ЕС да разшири санкициите си срещу Москва, посочи тя.

Имаме доказателства, че сепаратистите са тежко въоръжени, като голяма част от оръжията идват от Русия, заяви Меркел.

Най-важното сега е границата да бъде добре контролирана с помощта на ОССЕ, но тези усилия за съжаление засега не дават резултат. По тази причина тя се е срещнала с руския президент по време на финала на световното първенство по футбол в Бразилия, което двамата изгледаха от една ложа. Меркел поднесе съболезнования на семействата на жертвите от самолетната катастрофа и поиска независимо разследване. Тя се е чула по телефона и с холандския премиер Марк Рюте. Повечето загинали са холандски граждани.

Анексията на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна са в пряка връзка и затова Путин е длъжен да се намеси и да работи за омиротворяването на реигона, заяви канцлерът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна