Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Повишаването на цените на тока не трябва да е неконтролируем процес

Снимка: БГНЕС

Анализ на КНСБ в сектор "Енергетика" показва, че необходимостта от повишаване на крайните цени на енергоносителите е очевидна, но това не бива да се превръща в неконтролируем процес.

Според Националната федерация на енергетиците все още е възможно да се намери компромисен вариант за планово увеличение на цените в следващите години.

Според анализа на КНСБ в условия на засилваща се пазарна конкуренция ефективността на предприятията в сектора трябва да бъде  подобрена чрез пазарни принципи и ефективно използване на приходите от продажби и конкуренция при предлагане на продуктите.

Регулаторната намеса не трябва да води до отнемане на възможността дружествата в сектора да инвестират в развитие и обновяване.

От Федерацията на енергетиците посочват, че е необходимо да бъде осигурена независимостта на енергийния регулатор, а най-големият приоритет в момента е осигуряване на ликвидност в системата като условие за балансиране на отношенията в нея. Според президента на КНСБ Пламен Димитров трябва да бъде постигнат национален консенсус за бъдещето на енергийния сектор.

И той трябва да бъде облечен или в актуализиран вариант на сегашната стратегия енергийна, или в нов такъв, смята Димитров.

От КНСБ смятат, че енергийната стратегия трябва да даде ясен отговор за баланса между различните сектори в енергопроизводството.

Според синдиката към финансиране на нови дългосрочни енергийни проекти трябва да се пристъпва само след консенсусни решения на парламента.

За това ние изискваме в момента в това безвластие да има мораториум върху емитирането на нов дълг, докато не се приема тази нова енергийна стратегия, коментира Пламен Димитров.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна