Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски"

| обновено на 24.07.14 в 14:03

БГНЕСНародното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски". От 196 депутати, за оставката гласуваха 180, а 8 бяха против. 8 народни представители не упражниха правото си на глас.

Президентът Росен Плевнелиев е готов още днес да събере на политически консултации парламентарните партии, заявиха от пресцентъра на държавния глава. Целта е и четирите политически сили да декларират, че нямат намерение да съставят кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание.

По конституция след консултациите президентът трябва да възложи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, в случая ГЕРБ. Ако до 7 дни партията не успее или откаже да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава връчва мандат за съставяне на кабинет на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат-премиер или на Коалиция за България. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, държавният глава дава мандата на някой от останалите парламентарни групи. В случай че няма съгласие да бъде излъчен кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, президентът назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови парламентарни избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото Народно събрание.Снимка

Лидерът на ДПС Лютви Местан се надява процедурата при президента с даването и връщането на мандатите да мине бързо, за да не се губи ценно време. Той заяви, че веднага ще върне мандата.

При консултации на "Дондуков" 2 политическите лидери вече се разбраха изборите за 43-тото Народно събрание да бъдат на 5-и октомври. Държавният глава вече заяви, че има намерение да разпусне настоящия парламент на 6-и август, а ден по-рано да обяви приоритетите на служебния кабинет.



Горещи теми

Войната в Украйна