Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Много закъсняла оставка и подадена без грам чувство за чест

Снимка: БГНЕС

Много закъсняла оставка и подадена без грам чувство за чест, без грам чувство за обществена отговорност. Така Румен Петков от АБВ определи подадената оставка на правителството на Пламен Орешарски. В интервю за предаването "Нещо повече" той добави:

Действията от последните седмици на кабинета оставиха еднозначното впечатление, че то слугува на определени интереси, които са много встрани от интереса на България и на българските граждани. Включително се говори, че вчерашният доклад, внесен в МС от министър Стойнев, е предвиждал изграждане само на едната мощност, един блок в "Козлодуй" на стойност повече от 5,2 млрд. долара без ескалацията, без лихвите, включително без хранилището за отработеното ядрено гориво.

Това, което аз мисля за важно, е временното правителство да съумее да направи един много бърз анализ на различните сектори и да не надвишава правомощията си, а да се концентрира главно върху организирането и провеждането на честни избори. Това е много трудна задача. И никакви действия в стратегическата сфера, никакви ангажименти, за които общество и парламент не знаят. Мисля, че това трябва да се гарантира и от президента на Републиката, който носи първостепенна отговорност за действията на служебния кабинет.

Това правителство осигури държавата да задлъжнее на общини и фирми по редица проекти, категоричен беше Петков и добави:

Една от най-наглите лъжи на правителството е, че се е разплатило с бизнеса и е създало нормална бизнес среда. Кредитите, които бяха теглени след евроизборите – за какво са похарчени. Дали ние, данъкоплатците, няма да платим безумията на прокуратурата, на ръководството на Народна банка, на правителството с действия и бездействия, които доведоха до този срив в банковата система, от нищо непродиктуван, при една стабилна банкова система, която имахме. /…/ Щетите са много, но мисля, че в морален и обществен план част от тях са трудно преодолими.

Според Петков не служебното правителство трябва да определи кандидатурата ни за еврокомисар. Той добави също, че очаква гнусна предизборна кампания, наситена с много клевети и компромати. 

Цялото интервю на Кръстина Иванова с Румен Петков можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна