Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напрежение сред децата в международния лагер в Свети Влас

Игор Абесинов
Снимка: Даниела Костадинова

Няма напрежение сред децата в Международния детски лагер в Свети Влас, каза представителят на детската фондация "Украйна" в Москва Игор Абесинов. Това потвърдиха и ръководителите на българската група в лагера. Вчера от министерството на външните работи на Украйна бе изпратена протестна нота до българското дипломатическо ведомство, че в лагера има  дискриминацията на украински деца. 

Абесинов уточни, че на 24-ти юли преди провеждането на традиционната вечер "Арена дружба" в лагера е помолил украинските деца да не носят украински носии преди тържеството, а да бъдат с тях само на сцената. Срещу молбата му обаче остро е възразил ръководителят на украинската група, който впоследствие изпратил сигнал до украинското консулство във Варна.
На следващия ден в лагера са пристигнали украински журналист, за да направи репортаж, и представител на украинското консулство Ирина Дмитренко. Всички останали - ръководители на детски групи и туроператори определят случая като провокация и твърдят, че реакцията на украинския ръководител е силно преувеличена. 

Децата играят заедно. Тук е много спокойно и уютно, каза туроператорът Иван Червенков

В момента в лагера има 70 деца от Украйна, 300 от Русия и 30 деца от България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна