Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Стефан Чайков: Единственият мотив на заповедта за ограничаване на движението на ТИР-овете беше безопасно движение

Снимка: РАДИО ВИДИН

Няма да има блокада на столицата в петък. Превозвачите и пътната агенция са постигнали компромиси и протестът, който заплашваше да затвори изходните, се отменя.  Председателят на УС на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков обясни в предаването "Преди всички", че заповедта за ограничение на движението на ТИР-овете, довела до напрежение, е била подписана толкова бързо и времето за реакция е било кратко, но мотивът е бил увеличеният брой на пътно-транспортните произшествия, жертвите при тях и интензивният трафик през летния сезон.

Реакцията се породи от факта, че заповедта беше твърде рестриктивна и ги оставяше без обходни маршрути. Ако трябва да изхождам от безопасността на движението, бих продължил да се придържам към текста на заповедта. В този диалог установихме, че е възможно да се постигне компромис за някои отсечки от пътищата. Но, по отношение на най-тежко натоварените първокласни пътища и автомагистралите, ограниченията остават. Отсечка по отсечка обсъдихме нашите съображения, техните съображения и заедно и с КАТ, и с автомобилната администрация стигнахме до това решение, което отмени протеста в петък.

Инж. Чайков отрече твърденията на заместник-председателят на Сдружението на българските превозвачи Красимир Лалов, че забраната е заради лобистки интереси.

Не става дума за лобистки интереси. Единственият мотив беше да осигурим безопасно движение

Той се позова на статистика, че най-много произшествия стават в петък следобяд, от 17 до 19 часа.

Години назад във времето това е доказано. През последните години на морето се образуваха нови градове и има много хора, които прекарват почивката си там.

Заповедта, докато не бъде съборена от съда, си остава. Тя действа до 15 септември и се съмнявам до тогава да има съдебно решение, така председателят на "Пътна инфраструктура" отговори на намерението на превозвачите да атакуват в съда заповедта за ограничаване на движението на тежките товарни автомобили.

Чуйте разговора с инж. Чайков от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна