Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Украйна отхвърли оставката на министър-председателя Арсений Яценюк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Украйна отхвърли с голямо мнозинство оставката на министър-председателя Арсений Яценюк, след като прие поисканите от него законодателни мерки, съобщава Ройтерс.

Преди да отхвърли оставката на премиера Яценюк, Върховната рада прие поправките в бюджета, които бяха поискани от правителството, за увеличаване на финансирането на армията, както и за запазване на споразумението за финансова помощ с Международния валутен фонд. Миналата седмица Яценюк подаде оставка заради разпадането на управляващата коалиция, след напускането на двете партии  "Удар" и "Свобода".

Ситуацията в Източна Украйна остава напрегната. Властите на самопровъзгласилата се Луганска република обявиха, че снабдяването на град Луганск с храни е прекъснато в резултат на бойните действия в района. В момента магазините се зареждат само с хляб, а запасите от питейна вода ще привършат след десет дни.
Междувременно украинските военни обявиха еднодневна пауза в офанзивата си срещу проруските сепаратисти. Решението е взето след молба от ООН за примирие, което да позволи да продължи разследването на катастрофата на малайзийския самолет.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак, който се срещна в Хага с холандския си колега Марк Рюте, призова за незабавно прекратяване на боевете между силите на украинското правителство и сепаратистите около мястото на катастрофата на полет МН17 близо до руската граница:

Призоваваме за незабавно прекратяване на вражеските действия във и около мястото на катастрофата и от украинските сили, и от страна на сепаратистите. Призоваваме всички страни да покажат уважение към загубата на живот и да запазят непокътнато мястото на инцидента, така че следствието да може да продължи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна