Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава отводняването в Мизия, все още липсва питейна вода

| обновено на 10.08.14 в 11:39
Снимка: Светослав Цветанов

Осми ден продължава отводняването в Мизия. Нивото на водата е над метър в най-ниската част на града. Засега е възможно почистване само в отводнените райони.

В ниските части се отводнява с мощни помпи с голям дебит, каза старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия. С по-малки помпи се работи за отводняване на дворове и домове. Вече е изтеглена водата от училищата и детската градина в наводнения квартал. Старши комисар Василев призова за доброволческа помощ при почистването на вече отводнените постройки. В бедстващия град сградите са покрити с мухъл, дворовете са в тиня и има много едри и по-малки боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами в почистването.

В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, каза Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи. За да се ограничи достъпът на измамници и мародери до домовете, за доброволците са предвидени ленти за ръката. От БЧК призоваха желаещите да помогнат с разчистването, да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото голям брой доброволци са нужни за пълното отводняване. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици. Сформиран е Център на доброволеца, който да организира желаещите да помагат.

В бедстващия град няма питейна вода. Храната е от консерви и от полевата кухня на военните. Все още е остра нуждата от лопати, ръчни колички, гумени ботуши и ръкавици, защото мащабното почистване на рухналите постройки, удавените животни, унищоженото имущество, мухлясалите сгради и тинята тепърва предстои.

Гражданското сдружение "Пазители на розата" в Ловеч организира кампания за набавяне на вода и пакетирана храна в помощ на пострадалите от наводнението в Мизия. Набират се и доброволци, които да помогнат за разчистване на калта и тинята след оттичане на водите от града и засегнатите райони. Желаещите да се включат могат да се обърнат към БЧК в Ловеч, предаде кореспондентът на БНР Пламен Христов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.