Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бадев на 75 години

БНР Новини
Снимка: личен архив
Цигуларят проф. Георги Бадев с безспорния си авторитет предизвиква много варианти и възможности да се говори за него. Човек се чувства сякаш неудобно да го представи в спомените само на един или двама. Искаш да го видиш и усетиш в бавното разгръщане на събитията, преживяванията и случките, защото той самият е една епоха в цигулковото ни изкуство. Така неговият 75-годишен юбилей стана тема на две поредни предавания в Студио Музика.

В първото участва пианистката проф. Снежина Гълъбова, пианистка, с която Георги Бадев се появява на сцена още на 13 години през 1952 г. – на Второто общобългарско състезание за певци и инструменталисти, на което става лауреат. Снежина Гълъбова  свири с него през следващите 15 години и го съпътства в много важни за кариерата му моменти.


Във второто предаване спомените на цигуларката проф. Верка Стефанова продължават от този период нататък, когато Георги Бадев е всепризнат „бог на цигулката“ както тя си спомня, че е надписала снимката му като ученичка. Самата тя по-късно е в класа по цигулка на младия преподавател Георги Бадев. Стефанова разказва за работата му със студентите, за удоволствието да се музицира на сцена с Георги Бадев в концертите у нас и в чужбина, когато триумфалните му изяви са вече част от спомените й като оркестрант, концертмайстор в няколко от симфоничните ни оркестри.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна