Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарна помощ ще бъде доставена на жителите на украинския град Луганск

| обновено на 12.08.14 в 08:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Украйна и Русия потвърдиха, че са се договорили за доставяне на хуманитарна помощ за контролирания от бунтовниците източен украински град Луганск. Мисията ще бъде под егидата на Международния комитет на Червения кръст. Организацията потвърди, че е готова да започне доставките от Русия, но поиска преди това повече подробности от руските власти за размера и вида на подготвените пратки, както и гаранции от враждуващите страни за сигурността на конвоя. Колона от 280 камиона с около 2 хиляди тона хуманитарна помощ вече потегли от района на Москва и се очаква да стигне до границата след дни.

От началото на бойните действия в Източна Украйна преди четири месеца са загинали най-малко хиляда и петстотин души. Хиляди местни жители са без достъп до чиста вода, електричество и медицинска помощ. Украинската армия е обкръжила другата бунтовническа крепост - Донецк.

Помощта за Луганск е била договорена с посредничеството на Евросъюза, съобщиха сътрудници на украинския президент Петро Порошенко. В телефонен разговор вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди руския президент Владимир Путин да не предприема военна интервенция под хуманитарен претекст.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени