Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Петров: Средствата в здравеопазването трябва да следват пациента

Доц. Иво Петров
Снимка: Капитал


Средствата в здравеопазването трябва да следват пациента, каза председателят на Съюза на кардиолозите в България и национален консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров в интервю за предаването „Нещо повече“.

За съжаление в момента парите следват някакви мними пациенти, за които НЗОК по силата на договорите, които има с лечебните заведения е задължена да изплаща някакви средства. Докато пациентите, които имат нужда от реална помощ, вместо да я получават правят едни хоризонтални движения през различни институции и там  не се случва нищо, което да промени техния здравен статус и да бъде решен техния проблем, ще се получават такива дефицити и недостатъци, обясни той и добави:

Не трябва всички проблеми да бъдат прехвърляни на главата на НЗОК, защото тя стриктно си изпълява задълженията и договореностите, но когато тезата е, че всичко е областта на здравеопазването е платимо от НЗОК – това е една лъжа, която е неизпълнима. На всички е ясно, че с този процент от националния бюджет всичко не може да бъде платимо от НЗОК. Тя не покрива някои специфични дейности, които пациентите на намират в чужбина. Такива много социални здравни системи, каквито са японската и френската, позволяват, ако не е паралелно съществуване, то поне доплащане от страна на други субекти – здравни фондове, фондации и т.н.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна