Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава неясно как ще бъде доставена руската хуманитарна помощ за Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
280 тежкотоварни камиона с над 2 хиляди тона помощи пътуват от Русия към Източна Украйна. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази опасения, че това е претекст за руската страна да нахлуе в Украйна.

В интервю за информационната агенция "Ройтерс" еврокомисар Кристалина Герогиева заявява, че помощта трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст, за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели.

Кристалина Георгиева подчертава, че руският конвой трябва да спазва суверенитета на Украйна, която има правото да знае какво влиза на нейна територия. Ще изминат дни, преди той да стигне, защото няма споразумение как да бъде доставена помощта.

Валерий Чалий, заместник-директор на администрацията на украинския президент Петро Порошенко, каза, че камионите трябва да бъдат разтоварени на границата, а товарът да бъдат транспортиран по-нататък с автомобили на Червения кръст.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче заяви, че Украйна се е отказала от това искане.

Идеята за прехвърляне на товара от всичките 287 камиона възникна по време на преговорите, но по очевидни причини накрая отпадна, за да не се усложнява и оскъпява изпълнението на хуманитарната акция
, отбеляза Лавров.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна