Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 милиона по-малко са приходите на митниците за първите 7 месеца на годината, констатира Ваньо Танов

| обновено на 14.08.14 в 18:21
Снимка: БГНЕС
100 милиона по-малко са приходите за първите 7 месеца на годината спрямо същия период на миналата, генерирани в държавния бюджет от Агенция "Митници". Това заяви на специална пресконференция новоназначеният директор Ваньо Танов.

Демотивация на състава, неработещи контролни органи и като цяло неработеща структура – това са констатациите на Ваньо Танов за наследството, което е намерил в агенцията. Но както при всички негови изяви напоследък, един от основните акценти беше връщането към скандала "Мишо Бирата". Танов показа два протокола и беше категоричен, че единият от тях е дописван, с цел той да бъде изкаран виновен, че е искал да спре митническа проверка под давлението на бившия министър-председател Бойко Борисов в пивоварната на вече покойния Михаил Михов.

Това, което стои тука в агенцията, накрая завършва с дописване, само че не е могъл да го замести, защото вече има печата, е написал "оказал е въздействие от госпожа", прескочил е печата, сложил другото. Не е заличено никакво име. Ето ви протокола – прочетете го и вижте, има ли констатирано нещо, което да е в нарушение. Какво съм осуетявал?

Танов каза още, че през последните месеци най-слаби са резултатите на митниците във Варна, Бургас, Пловдив, както и на митница "Югозападна". Най-вероятно техните началници ще бъдат сменени, а неговата основна цел от тук нататък остава събирането на повече приходи в държавния бюджет.

За пореден път служебният премиер професор Георги Близнашки обясни, че решението му да назначи Ваньо Танов за шеф на митниците е заради професионалните му качества, а не заради партийната принадлежност.

Недейте да слагате знак на равенство. Делян Пеевски е много специалният случай. Вие знаете, че това предизвика протести, тъй като много от тези обвинения срещу генерал Танов получиха отговор. Подслушването е било незаконосъобразно и т.н. Този човек е изключително компетентен. Познава си материята. Това е точният човек за точното място.
 
От БСП заявиха, че последните назначения на областни управители, заместник-министри и шефове на агенции са "политическа метла" на хора от ГЕРБ – Мая Манолова:

Не е нито премиерът Близнашки, нито президентът. Това е шефът на тези кадри – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Представители на коалиция "България без цензура" заявиха, че вместо да се занимава с неотложните проблеми на страната, служебното правителство кадрува под диктата на ГЕРБ. От коалицията ще сезират европейските институции за скандалното назначение на Ваньо Танов за шеф на митниците.

Председателят на "Гергьовден" Любен Дилов-син определи първите стъпки на служебното правителство като грешни.

Всички назначения, които бяха направени, са направени в сфери, където се генерират бързи приходи – пътна структура, митници, кой знае защо, в областта на министерството на културата няма мощно кадруване от страна на ГЕРБ.
 

Репортажа на Лъчезар Цветков за предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени