Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кьосев: Служебното правителство можеше да си спести назначението на Ваньо Танов

Снимка: Капитал

Темата за зависимостите на новото правителство се разпростира още по-широко върху първия и втория ешелон на властта, но доколкото служебният кабинет дойде с изречението "Протестът е на власт", главният въпрос е къде са протестиращите сега, за да протестират защо се прави едно или друго назначение. 

Времето, в което тази нова власт е започнала да функционира, е много малко. Обикновено се дават на едно правителство 100 дни. Това правителство ги няма, но все пак трябва да има един подготвителне период, за да се види каква е политиката на това правителство. Това заяви в предаването "Преди всички" проф. Александър Кьосев. Той коментира и назначението на Ваньо Танов за шеф на митниците: Ваньо Танов е несравнима фигура с Пеевски. Пеевски е олигарх. Той държи половината България в свои ръце. Но и назначението на Танов не е безпроблемно. Служебното правителство можеше да си спести това назначение. Някои от областните управители наистина трябваше да бъдат сменени. Но по-сериозно е, че са назначени  фигури, свързани с ГЕРБ.

Проф. Кьосев смята, че в момента българската журналистика играе брутална игра. Нека да изчакаме да видим какво прави това правителство. Аз имах предложение, но се въздържах да участвам в правителството, за дребен пост беше, не за нещо сериозно, съобщи той. Въпросът е не само кои са сменени, но и кои са назначени. Дори към служебното правителство трябва да има толеранс, за да се види каква е неговата политика.

Ще расте дистанцията между тези, които са във властта, и тези, които не са.

Някои дребни факти ни тревожат, но все още не сме в режим на протести. Не сме в режим на конфликт. С Пеевски нещата бяха съвсем различни.


Интервюто на Таня Величкова с проф. Александър Кьосев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна