Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сидра Бел пристигна в България, представя творчеството си по време на One Dance Week

Снимка: edno.bg

Известната американска хореографка Сидра Бел пристигна в България. Спектаклите й са гостували в най-престижните зали в САЩ, Дания, Франция, Австрия, Турция, Германия, Китай, Канада, Корея, Аруба, Бразилия и Гърция. Българската публика ще има възможността да се запознае с работата й по време на One Dance Week.

Компанията на Сидра Бел гостува с "Голота" на 6-и септември в Дома на културата, а спектакълът е обявен за едно от най-забележителните представления на 2012-а година, според ArtsATL.

"Голота" е една вълнуваща любовна история, в която се преплитат множество противоречиви емоции – бавни и меланхолични движения отстъпват ред на динамични поредици и внезапни обрати. Въображението на публиката е под постоянна атака на нови дози екстравагантност. Сценичното пространство е семпло, а в него пет тела и техните души се разкриват до крайност от прецизното осветление. "Голота" е интензивно, поглъщащо и много интимно представление, в което артистите потапят зрителите в своя вътрешен свят с непозната досега откровеност. Прекрасната пластика, грациозност и хармония на телата на танцьорите допълват тази рядка форма на наслада за сетивата, споделят за спектакъла организоторите.

Сидра Бел вече започна работа с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center. По време на работното ателие Сидра Бел ще използва създадената от нея методология "Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението". Танцовият пърформанс – резултат от ателието – също ще бъде представен на One Dance Week.

На 6-и и 7-и септември Сидра Бел ще води ателие и в Пловдив, в рамките на гостуването си на фестивала за съвременен танц. Ателието е напълно безплатно, насочено към професионалисти и висок клас аматьори в съвременния танц. Записванията за участие са на адрес dance@edno.bg.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна