Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: Позицията на външния министър за търговското споразумение със САЩ е скандална

TTIP крие много опасности

Снимка: СБЖ

Позицията на служебния външен министър, че България подкрепя преговорите по търговското споразумение между Европа и Съединените щати е скандална, заяви в предаването "12+3" журналистът и член на сдружение "Солидарна България" Иво Христов. Митов заяви това след среща с американския посланик у нас Марси Рийс.

Първо, тя е във всяко отношние скандална, защото е абсолютно неприемливо служебен външен министър, чиято функция се ограничава с това да администрира повереното му министерство за срок от 3 месеца, служебен министър да надхвърля своя мандат и да поема стратегически ангажименти, дори когато декларацията се свежда само до това, че ние подкрепяме конструктивните преговори. Това означава, че ние сме съгласни с начина, по който се водят преговорите към момента и който скандализира цяла Европа, а отчасти и американското обществено мнение, тъй като в продължение на година тези преговори се водеха изцяло на тъмно и едва от януари насам се симулира някаква прозрачност, като се подават откъслечни и много несъществени информации към гражданското общество.

Иво Христов обясни какви са опасностите от договора:

Опасностите от договора са много повече от изтъкваните му достойнства. Изтъква се това, че той ще стимулира растежа. Обещават се някакви хиляди евро над брутния продукт на глава от населението на всеки европееец. Опитът показва, че подобни договори не стимулират растежа, още по-малко създават работни места. Те стимулират единствено печалбата на крупния бинес, а в случая с Европа и Съединените щати от него ще се възползват само онези европейски икономики, които имат експортен потенциал, като германската например.

Ние знаем какво ще нахлуе отсреща. Към нас ще нахлуят всякакви евтини американски стоки – например ГМО продуктите. С тях ще нахлуе в България епидемичното разпространение на диабета, голямото затлъстяване. Договорът ще позволи да се заобиколят националните забрани за сондиране за шистов газ, каквито съществуват почти навсякъде в Европа и в България.

Не споменахме тук, че този договор предвижда създаването на международни арбитражи за решаване на спорове между инвеститори и държава, т.е. извън националната юрисдикция ще бъдат изведени казуси като тези между крупните корпорации и националната държава. Те ще бъдат решавани от напълно безконтролен орган, който заобикаля националния суверенитет, което съвсем не гарантира неговата безпристрастност и некорумпируемост. Напротив, пред такива съдилища държавата ще бъде напълно безпомощна.

Интервюто на Даниела Големинова с Иво Христов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна