Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изригване на вулкана в Исландия няма да доведе до затваряне на въздушното пространство на ЕС

| обновено на 24.08.14 в 15:53
Снимка: Би Би Си

Исландският метеорологичен институт понижи до оранжево нивото на опасност за изригване на най-големия вулкан на острова, съобщи Ройтерс. Решението е било взето, след като метеоролозите не са наблюдавали знаци за вулканична активност на Бардарбунга.

По-рано властите в Исландия бяха обявили червен код за опасност за възможно изригване на вулкана Бардарбунга. В района продължават да се усещат трусове, а въздушното пространство над Бардарбунга е затворено за полети.

Изригване на вулкана в Исландия няма да доведе до затваряне на въздушното пространство на Европейския съюз, увери източник от Еврокомисията. Според него, въпреки това, някои страни-членки могат да закрият част от въздушното си пространство.

Изригване на исландски вулкан през 2010 г. парализира за шест дни самолетния трафик над голяма част на стария континент и доведе до сериозни загуби за авиопревозвачите. Местните власти вече обявиха код "червено" за опасност и забраниха прелитането на самолети над района. Според метеорологичната служба, не се изключва изригването да се случи в скоро време. Въпреки това, летищата в страната работят. Полицията съобщи, че е евакуирала над триста души от туристически район северно от вулкана. Взето е било решение обаче местните жители да не бъдат местени, но да останат в готвност.

Исландският вулкан е най-големият на острова и вторият по височина връх в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени