Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Албумът „Ниско летиш“ – едно концептуално пътуване

Фрагмент от обложката на албума
Снимка: orthomatic.net
Това пътуване започва в жълтия здрач на един есенен двор - там, откъдето започват толкова много пътувания. Птицата лети ниско, право към окото на вечната буря, за да търси името си. В синьо-зеленото й око се отразяват водорасли и затънали в пясъка салове.
Идват пейзажи с женски лица, превзети отвътре от растящи дървета; птицата вече е просто врабче, което пие слънце от локвите; жените говорят дълго, думите ромолят с дъжда, но устните им съхнат, остава само влагата в очите – и така до четири и половина сутринта. После дните превалят и ни връщат в кротките дворове на вечерта…

…А корабите ни сънуват щастие на дъното на едно море, което ни изпраща отново в ниското, в коренищата на чумавото село, за да посрещнем своето отдавна изгубено слънце и да приседнем до един малък човек на пазара.
Накрая се спираме до стария кладенец и оставаме там - при сухото му гърло с далечния тътен на една битка – вечна и вездесъща като самия живот.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.