Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за устойчиво използване на лечебните растения в България


Ловешка област е една от най-богатите на лечебни растения не само в България , но и в цяла Европа. В обширните горски територии, в подножието на планинските върхове и равните полета има много находища с разнообразни видове лечебни растения. Природата ни е дарила с тях и трябва не само да ги опазваме, но и да умеем да ги използваме пълноценно.
Семейство Донка и Петко Петкови от ловешкото село Баховица вече почти половин век се занимават със събиране и заготовка на лечебни растения. Сега се събира жълният кантарион. Петко Петков  казва: Кантарионът трябва да се бере с къси дръжки до 20-25 см. Балираме го по 50 кг.
Жълтият кантарион съдържа етерично масло и флавонуиди. Действа противовъзпалително и противовирусно. Извлеченото от него масло се използва външно. Сем. Петкови берат и предават по около 25 тона жълт кантарион годишно. Липата също е сред най-разпространените лечебни растения в страната. Донка Петкова разказва кое е на-важното при брането на липовия цвят:  Да не се чупят  върховете на дърветата. Има значение как се суши. Винаги да е тънко разстлан цветът. Липовият цвят също съдържа етерично масло и флавоноиди. Има противомикробно, диуретично действие. Използва се като температуропонижаващо и противовъзпалително средство. Жълтият кантарион и липата са лечебните растения, от които се добива най-много в страната и най-много се изнася в чужбина. България е един от основните износители. Донка Петкова сподели, че, за да се оберат  липовите дърветата се режат и никой не мисли за другата година.  Друг проблем са  междинните прекупвачи. Стоката се похабява .
За Петко Петков е важно в какво състояние са находищата.
Хиляди български семейства разчитат на приходи от събиране, продаване, изкупуване на билки. За да се опазят находищата в дивата природа за следващата година лечебните растения трябва да се събират по правилата и точно в периода, когато  съдържат най-много полезни биологично активни вещества. Набраните билки трябва да се съхраняват и транспортират съобразно специални изисквания за всеки вид. Това се отразява пряко на качеството на суровината и влияе върху изкупната й цена. Затова добрите познания и умения на събирачите и на всички, които обработват билките  са от ключово значение не само за опазването на тези ценни за народа и страната ни природни ресурси, но и за поминъка на много хора.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна