Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петкова: С Наредба 12 се цели да се снижи статистиката за детската смъртност

Снимка: БГНЕС

С новия стандарт в Наредба 12 се цели да се снижи статистиката за детската смъртност. Това е единственото възможно обяснение, което намирам. Тези бебета, които няма да бъдат регистрирани като живородени, няма да бъдат регистрирани като починали, отпадат от статистиката и изведнъж – ние изглеждаме много по-добре, а реално нищо не се е променило. Това коментира д-р Бояна Петкова от Фондация "Макове за Мери" относно Наредба 12 на Министерството на здравеопазването, която утвърждава нов стандарт за акушерство и гинекология и която променя границите между раждане и аборт. Наредба 12 е идея на предишния екип на здравното министерство.

Никой не каза защо се променя стандартът. Има становище на Министерството, което според мен е по-скоро в посока леко на отбиване на номера. Няма становище на професионалната общност – нито акушер-гинеколозите, нито неонатолозите реално казват кой го е измислил това и за какво служи. Аз нямам никакво логично обяснение за какво служи това.

С такъв стандарт изпращаме посланието, че тези деца всъщност животът им няма стойност, защото те имат норматив, трябва да преживеят 3 денонощия, за да бъдат регистрирани, да получат гражданска регистрация. Това е противоконституционно, защото в Конституцията се казва, че всички хора от раждането си имат равни права. Оказва се, че едни деца, които не изпълняват норматив за грамаж и възраст, всъщност нямат равни права, защото, ако те починат в рамките на тези 3 дни, се оказва, че нито са родени, нито са починали, а са абортен плод, въпреки факта, че те реално са били живи. Това е някакъв правен абсурд. Такова нещо не съществува. Няма такава категория – човек в изпитателен срок, коментира д-р Петкова.

Още за проблема и за исканията на фондацията чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна