Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Луджев: Странно е лицемерието на Запада към хуманитарната криза в Източна Украйна

Снимка: БГНЕС
Димитър Луджев, министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров, прогнозира, че на срещата на НАТО привържениците на по-силна връзка с Русия и на решението на проблемите по дипломатически път ще са в по-силна позиция в сравнение със ситуацията през пролетта, защото е ясно, че конфликтът в Украйна не може да се реши със сила:
Със сила нещата няма да се решат, единственият изход е диалог, споразумение и спазване на взаимните интереси.

На въпрос каква би била реакцията на Русия, ако НАТО изгради планираните нови бази в Източна Европа, Луджев коментира, че това би било нарушение на споразумения от 1997-а година.

Те не са публикувани, но те са известни. Русия дава съгласие за разширяване на НАТО в Източна Европа, но НАТО поема ангажимент разширението да не преминава в зоната на стратегическите интереси на Русия... и да не разполага, в близост до Русия, по-големи военни бази. /.../ Всички сериозни наблюдатели отбелязват, че украинската страна също не спазва това, което договаря. Нещата са свързани с взаимно недоверие, което се разрасна в хода на конфликта и една голяма пропагандна война, която забулва реалния ход на нещата, отсъства обективна информация за това, което се случва. /.../ Основният проблем е антихуманното настъпление на украинската армия, нещо, което не може да се приеме. Много е странно лицемерното поведение на Запада, който премълчава тежката хуманитарна криза.

Луджев цитира Хенри Кисинджър, че Русия просто защитава собствените си интереси и че западните служби, информационни средства и част от политическите кръгове са попаднали с една абсолютно непродуктивна нагласа да демонизират Путин и Русия.

Цялото интервю на Людмила Железова с Димитър Луджев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна