Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Жекова: МОСВ няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ

Снимка: БГНЕС


МОСВ няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ. Това заяви в предаването „Неделя 150“ министърът на околната среда и водите Светлана Жекова и добави:

Това е установено от законодателството и това е установено с въпросното решение от 26 август. Това решение на практика слага рамките и условията за незаконосъобразно изпълнение на договора, сключен през април 2014-а. Това е, което е максимално необходимото, и това е, което всъщност ограничава това решение, ограничава възможностите за злоупотреби. То поставя изричните условия всеки следващ етап на изпълнение на работния план да бъде подлаган на оценка на въздействие върху околната среда и на оценка за съвместимост. Добри или лоши оценката за въздействие върху околната среда и оценката за съвместимост съгласно нашето законодателство са единствените инструменти, с които разполагаме, за да може да бъдат ограничени незаконосъобразни действия по такива договори. /…/ Конкретното решение, което е част от дълга процедура за изпълнение на работния план на въпросната фирма, то засяга плана от 2014-а, който не включва никакъв добив, никъде не се споменава за въглищен или за шистов газ. На следващ етап, когато фирмата ще бъде задължена да представи работен план за 2015-а – 2016-а с конкретни действия, с конкретна технология, с намерения за сондажи или за последващи действия, тя ще е длъжна да представи информация за технологията, която ще използва, и това ще бъде подложено на оценка на въздействие върху околната среда и на оценка за съвместимост. Това е което решението регламентира. Всеки, който протестира или иска отмяна на това решение, означава, че протестира и иска отмяна на рестриктивните условия, които се налагат върху този договор и върху изпълнението на работния план.

Договорът е категорично за търсене и проучване на природен газ и нефт, подчерта Жекова и добави: Ако става въпрос за добив на нефт и газ с конвенционални методи. Ако са неконвенционални, тогава МОСВ няма да ги разреши на следващ етап.

МОСВ работи по подобряване на системите за управление и контрол като цяло, каза още министърът:

Това ще бъде доказано със следващия сетрификат. Надяваме се до края на септември и началото на октомври да сме готови с този сертификат и искане заплащане към ЕК вече преминал проверка на одитния орган и доказващ, че промените и предприетите мерки в системите за управление и контрол работят. В активни преговори с ЕК по отношение на тези мерки и се надяваме през октомври да имаме одобрение и от страна на ЕК на тези мерки, с което парите по оперативната програма да бъдат размразени.

МОСВ подкрепя идеята за единен орган за наблюдение на язовирите, което трябва да стане със законодателни промени. Жекова каза, че министерството планира изграждане на национална система за управление на водите в реално време.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени