Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Цветков: Авторите на учебниците по история са мафия

Ваня Кастрева: Необходими са законодателни промени

Историята трябва да бъде наука. Ако историята е идеология, както някои смятат, за Балканите просто няма бъдеще. Историята трябва най-сетне да разберем, че е точна наука и целта на историка е да разбере какво точно се е случило. Това каза в предаването „Нещо повече“ историкът и университетски преподавател проф. Пламен Цветков във връзка с дискусията „Обучението по българска история – отговорност на обществото“, която се проведе днес.

В нея взеха участие акад. Георги Марков, проф. Илия Тодев - директор на Института за исторически изследвания на БАН, проф. Божидар Димитров - директор на НИМ, Костадин Костадинов - директор на Историческия музей в Добрич и други.

Проф. Цветков засегна и темата за авторството на учебниците по история: Това е една мафия и тя не е свързана само с писането на учебниците по история. На мен лично са ми казвали изтъкнати биолози, че и там една малка група от хора е монополизирала писането на учебници и не дава на никой друг да припари там, защото писането на учебници е една много доходна работа. Това са тиражи от по 100 хиляди. Можете да си представите авторите на учебници какви хубави хонорари получават. И там наистина не може да се припари, да не говорим, че тези, които припарват до там, са добре познати по-скоро на червения спектър в политическата действителност на България.

Проф. Цветков не смята, че учебниците по история трябва да се пишат само от историците от БАН, така както препоръча по време на дискусията директорът на Института за исторически изследвания в БАН проф. Илия Тодев.

За нас е важно обучението по история да бъде през призмата на един важен елемент от гражданското възпитание, каза в интервю за „Нещо повече“ заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева: Аз бих призовала проф. Пламен Цветков, самият той няма никаква пречка да формира авторски екип и да кандидатства заедно с някое от издателствата по  процедурата за оценяване и одобряване на учебниците. За нас всяка такава промяна, която да бъде в духа на съвременната наука, е от изключителна полезност, защото в училище се случват процеси, които се крепят именно на науката и истината.

Според Ваня Кастрева са необходими законодателни промени, за да се подобри качеството на учебниците по история.

Проф. Пламен Цветков предлага 6-и септември да бъде обявен за национален празник, вместо 3-ти март: Това е една друга целенасочено насаждана от чужда пропаганда легенда за Санстефанския договор като освободителен за България. Всъщност това е един договор за безсрочната окупация на България от Русия. Има и нещо друго – това е събитие, в което няма българско участие. Санстефанският договор се подписва от граф Игнатиев от руска страна и от Сафет паша от турска страна. Там няма нито един българин. Докато Съединението е чисто българско събитие. При това едно от редките събития в нашата история, при което всички са единни и всички са за Съединението.

Бих подкрепила инициативата 6-и септември наистина е нацинален празник, но не бих отрекла 3-ти март, коментира заместник-министър Кастрева.

Разговорите с проф.Пламен Цветков и Ваня Кастрева можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени