Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в "Напоителни системи" излизат на национален протест следващата сряда

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Напоителни системи" ЕАД излизат на национален митинг-протест пред Министерски съвет идната сряда. Това каза за "Хоризонт" заместник-председателят на  Федерация "Земеделие и гори" към КТ “Подкрепа” Павел Черийски, който е служител в най-големия клон на дружеството "Струма-Места".

Още преди месец синдикатите в държавното дружество предупредиха, че ако до 10 дни след встъпване в длъжност служебното правителство не осигури дължимите от държавата 20 милиона лева за дейностите по предотвратяване вредното въздействие на водите, хората ще излеят недоволството си в столицата:

И ще искаме среща за предпазване от вредното въздействие на водите, тъй като досегашните разговори с министъра на земеделието не доведоха до нищо. Само ни се обещават някакви средства, които в необозримото бъдеще ноември, декември месец...

Състоянието на дружеството "Напоителни системи" е плачевно, каза Чирийски:

Дружеството в момента, според мен, е декапитализирано. Дружеството е във фалит. Някои от нас са получили заплати за май месец пълните, някои са получили по 60 процента за май месец, а искаме да гарантират националната сигурност.

Състоянието на речните корита и язовирите е от национално значение и реална заплаха за населението, категоричен е синдикалистът:

От години вече алармираме, че само на най-застрашените места работим. Не може да изпълняваме нашите задължения така, както трябва, защото без средства нищо не може да се направи. Реките са в окаяно състояние, въпреки че ние се стремим там, където е най-опасно, там да почистим. Държавата дава милиарди за последствия от наводненията. С тези милиарди, които ги дават за последствията, те нито ще върнат човешките животи, нито ще върнат къщите на хората.

Протестното шествие на работещите в "Напоителни системи" ще тръгне от площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и ще спре пред Министерския съвет. Датата 17-и септември е избрана като символ на последната им надежда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна