Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Американският президент Барак Обама започна процес, който е познат във Вашингтон, но е необичаен за неговото президентство - подготовка на населението в САЩ и на американските съюзници в чужбина за нов военен конфликт в Близкия изток, пише британският в. "Файненшъл таймс". Кулминацията на процеса е довечера, когато в телевизионна реч президентът ще представи пред американците своите аргументи за това защо смята, че е необходимо армията на САЩ да предприеме действия за разгромяване на групировката "Ислямска държава", контролираща райони в Ирак и Сирия, посочва изданието. Президентът също така ще трябва да обясни защо САЩ трябва спешно да подкрепят и въоръжат т.нар. "умерени бунтовници" в Сирия.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва по темата, че американската общественост става все по-войнствено настроена след разпространените видеозаписи с обезглавяването на двама американски журналисти, убити от групировката.

Руските вестници коментират доклада за сваления над Украйна "Боинг-777" и предстоящите избори в Крим. По повод предварителния холандски доклад за катастрофата на малайзийския самолет в Украйна руският в. "Комерсант" констатира, че без да са пребивавали на мястото на катастрофата, а опирайки се на фотографии, експертите са стигнали до и без това очевидния извод, че самолетът е бил свален. Даже и да се предположи, че отговорни за свалянето на самолета са властите на Донецката народна република, то привличането под съдебна отговорност на конкретни чиновници и военни е невъзможно. 

"Независимая газета" си задава въпроса доколко може да бъде обективен огласеният вчера доклад, който за съжаление е бил подготвян в условията на информационна война. 

"Ведомости" коментира предстоящите на 14-и септември избори в Крим - първите, след анексирането на полуострова към Русия. Според изданието тези избори са парадоксални - властовият елит е същият, защото политическите промени бяха предизвикани изцяло от външен фактор, но в местната политика ще бъде внесен руският модел на силна изпълнителна власт и формален парламент


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна