Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Иванов: Търсим решение как АМ „Струма“ да не засегне неолитното селище край с. Мурсалево

Снимка: Кети Тренчева

Министърът на културата  Мартин Иванов  даде недвусмислен  знак, че се търси решение  строителството на  Автомагистрала „Струма“  да не засегне уникалното неолитно селище на осем хиляди години, което археолозите разкриха край село Мурсалево. Днес той  посети обекта, сочен за началото на европейската цивилизация.

С посещението си и онова, което декларира пред медиите, министърът на културата подкрепи аргументите си за консервация на разкопките и създаване на музей на открито край бъдещата автомагистрала. Оценката му за обекта:

Това е бил един от няколкото много големи градове в света и това е изключително рядко. Да не говорим колко уникално място е. Просто Господ като че ли го е посочил с пръст първо да го намерим, второ да се намира на голям път. Тук виждам кафявите табели, които само ще ги сложим.

Пред ръководителят на разкопките проф. Васил Николов от Института по археология при БАН, министър Иванов очерта две важни задачи в близкото бъдеще:

Първо колегите да имат времето да довършат своята работа и на второ място да се намери начин пътят да не унищожи тази археология и да я запази. Би трябвало по някакъв начин да прескочи. Аз от няколко дни съм в разговори с АПИ, с г-н Лазаров.

Уникалното неолитно селище е проучено само в едната си част от обща площ от около 18 декара. Останалата попада в терени частна собственост. На въпрос на Хоризонт дали държавата ще откупи и останалата част министърът на културата отговори, че трябва да се провери каква е процедурата и доколкото може финансово да си го позволи министерството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна