Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Томов: Не сме обмисляли някакви кардинални промени във финансирането на клиничните пътеки

БЛС и Надзорният съвет на Здравната каса започват преговорите за сключването на Националния рамков договор за следващата година.

Очаквам трудности от гледна точка на това, че във връзка с дефицита, който реализира Касата тази година или който се очаква да реализира към края на годината и неяснотата по отношение на допълнителна актуализация на бюджета, се очаква да пренесем някаква част от този дефицит в следващата година. Това коментира в предаването „Преди всички“ Тома Томов от КТ „Подкрепа“. Той допълни още:

По отношение на очакванията и исканията, на които Лекарският съюз даде гласност, за допълнителни финансови ресурси, увеличаване на пакета и т.н. – очаквам да имаме някаква трудност в тази посока. Ако се прехвърли дефицитът, много трудно може да говорим следващата година за увеличаване на цени, допълнителни дейности, медикаменти и т.н.

Най-вероятно винаги ще се води някакъв разговор за допълнително прехвърляне на някои неща, които останаха в НЗОК, а общо взето смятаме, че едва ли трябва да бъдат там. Основната ни тема на разговорите с Лекарския съюз, които сега започват, рано е да говорим за финализиране, по скоро ние сега ще си определяме графика на срещите, работните групи и т.н., ще се говори по скоро за прехвърляне на дейности от болнична в доболнична помощ, а не толкова за прехвърляне на дейности в Министерство на здравеопазването, защото до голяма степен те се върнаха обратно, както бяха, преди няколко години. Нови неща по скоро може да коментираме от гледна точка на най-накрая реализираната Наредба 40. Предполагаме, че в новия Рамков договор ще влязат нещата, които навремето бяха в Наредба 40 и не бяха влезнали в стария.

Томов обясни, че идеята на прехвърлянето от болнична в доболнична помощ е разликата в регулацията – в доболничната помощ нещата са регулирани през направленията: Има административна регулация и се предполага, че там преразходът много по-трудно може да се случи. В болничната помощ моделът, по който е изградена системата, е парите следват пациента и респективно контролът е минимален.

Според Томов, не всички клинични пътеки са хронично недофинансирани. По думите му, може да се обмисли възможността за някои от недофинансираните пътеки да бъдат променяни. На този етап не сме обмисляли да правим някакви кардинални промени във финансирането, каза той.

Случвало се е да работим и без Национален рамков договор, но е хубаво да има такъв, а не да се минава през постановление на МС. Едва ли НРД-то трябва да е с цената на всичко. Има някои възможни и невъзможни неща.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна