Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Кукушева: Повишаването на цената на тока ще се отрази върху цената на хляба

Снимка: БГНЕС


Повишаването на цената на тока ще се отрази не само върху цената на хляба, а и върху цената на всички продукти, стоки и услуги, които се произвеждат в България, каза Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в интервю за предаването "12+3".

Не очаквайте пряко пропорционално покачване на доставната цена на хляба, защото това повишение в цената на тока ще започне да се отразява от нивата. Ние не преработваме земеделски суровини, а преди това зърното става на брашно. Брашното също ще покачи  и актуализира своята цена и при нас суровината ще влезне с повишена цена. От друга страна влизаме в сезона на енергийните разходи и този сезон, свързан с нашите технологични процеси за нас е енергийноемък. Като прибавим и технологичното оборудване, което не е най-съвременното за малките стопански потребители, можете да разберете, че ще е въпрос на оцеляване на повечето от тях. В същото време, те обаче ще бъдат притискани от сивия сектор да задържат колкото може цените на своя продукт, защото реално в България сивият сектор е в рамките на 50%. Това е доказуемо с последната статистика, която изнесе НСИ. По негови данни е паднала консумацията на хляб в България. По наши данни консумацията на хляб се увеличава, но все по-малко фирми работят на светло. Според Федерацията консумацията на хляб достига 220-250 грама на ден.Официалната статистика е със 100 грама по-малко на човек, обясни тя.

Кукушева прогнозира: Поради свръхпроизводство и предлагане на хляб, поради наличие на сив сектор, малцина хлебари ще си позволят  лукса и те са предимно в топлите точки, продаващи на място, да покачат цената на своя продукт. Всички останали ще останат в параметрите на това, което са договорили. Търговците също ще поемат това покачване на тока и то ще бъде разпределено върху целия асортимент, който предлага един търговски обект. В този случай потребителят наистина ще усети покачването на цената на насъщния. Това обаче не е задължително да дойде от доставчика на хляб.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени