Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Коларова призна, че има пазар на фалшиви дипломи

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Румяна Коларова призна, че има пазар на фалшиви дипломи. Тя обаче посочи, че засега няма данни за замесени служители на образователното министерство в случая със сайта за фалшивите документи:

Има такъв пазар. Надяваме се този пазар все повече и повече да бъде ограничаван, но затова наистина са необходими ефективни мерки на прокуратурата. В случая прокуратурата е сезирана, но това, което знаем, е, че при този тип сайтове няма замесени служители на МОН. Нищо не може да бъде изключено. Разбира се, че всичко ще бъде проверено. Разбира се, в нито един университет не се издават дипломи, които нямат стикер. Дори обратното, има университети, които не са спазили законовите изисквания, издали са диплома, но тя не получава стикер и съответно няма валидност. Процедурата, която е приета в момента, ни дава възможност много по-строго да контролираме изискванията към дипломите, които издават нашите университети.

Министър Коларова каза още, че от Държавната агенция за бежанците не са поискали официално да се работи за промяна в Наредбата, така че деца бежанци или от ромски произход да постъпват в училище, без да полагат изпит по български език:
 
Вижте, ако по същия начин правим процедура, ние наистина нямаме възможността да подготвим нито училището, нито родителите какви деца ще има и така нататък. Те ни държат абсолютно в неведение. Не може с разговор по телефона да се уреждат тези неща. Има документи, които трябва да бъдат подписани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна