Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Парачин се притесняват за съдбата на стъкларската фабрика, собственост на Цветан Василев

Снимка: Николай Кръстев

Кметът на сръбския град Парачин Саша Паунович смята, че ако не бъдат завършени започнатите по-рано инвестиции във Фабриката за стъкло, чийто мажоритарен собственик е банкерът Цветан Василев, може да се стигне до съкращаване на работещите в нея.

Някога Фабриката за стъкло в Парачин е имала близо 5000 работници, а сега в нея работят близо 800 души. Заплатите във Фабриката за стъкло в Парачин са най високите в града, където работниците получават до 400 евро, а инженерите около 800 евро. 

Кметът на града Саша Паунович каза за БНР, че средствата от данъците, които идват в бюджета на Парачин, са доста добри, което се отразява добре и на местната икономика. Паунович твърди, че откакто Цветан Василев е приватизирал Фабриката, са направени сериозни инвестиции. Хората в града са притеснени от ставащото, казва кметът на Парачин и допълва:

Основният въпрос е, какво ще стане с планираните инвестиции, защото, когато миналата година беше започната инвестиция за нова производствена линия, беше разрушена старата пещ, a купената нова технология не е монтирана все още и така не е завършен целият цикъл на инвестиране. Ако той не бъде завършен, ще бъдат поставени под въпрос местата на редица работници на тези производствени линии. 

Кметът допълва, че не се е срещал със собственика на най-голямото предприятие на територия на общината, дори когато е било откриването на новата линия във Фабриката. Тогава, освен Цветан Василев, там е бил и сръбският президент Томислав Николич. Според Паунович, трябва да се намери изход от създалата се ситуация и това да не повлияе върху работата на Фабриката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна