Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР представя реставрация на първата българска радиопиеса "Крилата помощ"

Тази вечер БНР ще представи реставрация на първата българска радиопиеса "Крилата помощ" по Ангел Каралийчев и Матвей Вълев. Спектакълът с публика започва в 19.00 часа в Първо студио на Националното радио.

Радиопиесата "Крилата помощ" е излъчена за първи път на 26-и декември 1938-а година от Варненското радио. Тази дата се смята за рождена на радиотеатъра в България. Творбата на Каралийчев и Вълев е отличена с Голямата награда на конкурса на списание "Летец".

Радиотеатърът в началото си се е излъчвал на живо. Актьорите са били в студио и в реално време са прочитали текста. Всъщност ние искаме да отдадем почит на тази първа пиеса, като я излъчим по същия начин. Тя ще се излъчва на живо, ще се излъчва на живо по интернет радиото binar.bg. Ще има публика и актьори, каза в предаването "Преди всички" Теодора Димова.

Режисьор на спектакъла е композиторът Асен Аврамов. Като актьори ще се изявят режисьорите Георги Михалков, Ники Ламрев, Явор Гърдев. Ще участват и композиторите Антони Дончев и Михаил Шишков. Главната роля в радиопиесата е поверена на актьора Николай Урумов.

Цялото интервю с Теодора Димова и подробности за постановката можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна