Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практическата математика решава от броя на тапетите нужни за една стая до алгоритмично програмиране за тежката индустрия

В София върви форум, на който се срещат представители на бизнеса и учени от няколко поколения - от студенти и магистрати, до ръководителите на Института по информационни и комуникационни технологии при БАН, Института по математика и информатика при БАН и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”.
До 27-и септември, събота, в София ще продължи 104-ата Европейска група за изследвания с индустрията. Целта на форума е да се създават и засилват връзките между Академията и бизнеса, като се демонстрират способности за работа върху конкретни задачи поставени от бизнеса. А тези задачи са съвсем конкретни и практически. Представители на магазин за тапети, например, е поставил задача по математически път да бъде решен проблемът, колко броя ролки трябва да си закупи потребителят, за не му останат излишни или да не му достигнат. Български производител на козметика пък се интересува как да намали отрицателните PH в крема за лице, за да не вреди на кожата. Същият въпрос, за чистотата на бензина и как със софтуеър може да се правят проверки, пита собственик на бензиностанции. Има интерес по математически и компютърен път да се пресметне и чистотата на рудата. И още куп интересни практически задачи, важни за самите нас, които учените могат да решат.
И за които можете да чуете от разговора с проф. Светозар Маргинов, директор на Института по информационни и комуникационни технологии при БАН и проф. Стефка Димова от Факултета по математика и информатика на СУ.

Горещи теми

Войната в Украйна