Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Кирил Цветков: Държавата не си е на мястото в процеса на утилизация на взривни вещества

Снимка: БГНЕС

Държавата не си е на мястото в процеса на утилизация на тези взривни вещества, каза генералът от резерва Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната. В интервю за предаването „12+3“ Цветков коментира:

Още 2006-а година Асоциация на сухопътните войски, Асоциация „Св. Иван Рилски“, където има специалисти, от Сдружението на специалистите по боеприпаси в България, включително и с минните инженери сме говорили да направим едно общо Сдружение, да обединим целия експертен потенциал, да обединим материалните възможности на заводите и под контрола на държавата да се извършва утилизацията, да не се дава на случайни хора, които непрекъснато се опитват да хванат процеса в свои ръце и да трупат печалби с големи рискове. Никой не иска да приеме. Предложихме това нещо на Министерството през 2006-а година. 10 млн. лв. трябват за една обстановка, която да бъде оборудвана по всички стандарти. Не искат да ги отделят. 30 млн. похарчи Министерството на отбраната, не можа да отдели 10 млн. да направи една такава обстановка. Може би съпротивата е от фирмите, които искат за себе си да извлекат полза.

Цялата държава я превръщаме в една евтина площадка, където хората да си унищожават мините. Контролът е слаб. Хората не искат да се обаждат, защото няма къде да работят. И накрая някъде се изпуска цялата тази верига. Контролът като е слаб, всеки може да прави каквото си иска, а това са огромни печалби. Това са 1,6 милиона мини. По няколко евро да е взел за една мина, това са милиони левове. В България има поне 3900 вида боеприпаси. Всеки един боеприпас си има определена методика за унищожаване. Как да подготвиш тези хора, с това образование, което имат, ако започнат да утилизират всички тези боеприпаси. Утилизацията е по-трудна от производството. Всички боеприпаси, които се разрушават там, са много стари и става все по-сложно, коментира още ген. Цветков.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени