Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови уволнения в Римската опера

Музикалните среди в Италия изпаднаха в шок от новината, че ръководството на Римската опера уволнява музикантите от оркестъра и хора на трупата, за да спести пари от бюджета и да се справи с финансовата криза, съобщава в. "Телеграф".

Прочутият оперен театър има задължения от десетки милиони евро, затова сега ще бъдат съкратени 182-ма служители, което ще спести 3,4 милиона евро от бюджета за годината. Оркестрантите и хористите ще бъдат наемани на граждански договори.

Римската опера е основана през 1880-та година. Само преди две седмици нейният пожизнен почетен директор, световнопризнатият диригент Рикардо Мути заяви, че се оттегля поради несъгласие с политиката на театъра и невъзможността да се работи в такива условия. 

Подобен маниер на работа има вече в много оперни театри в Европа, твърди генералният мениджър на Римската опера Карло Фуортес. Тази практика е нова за Италия, но надеждата е да проработи и сезонът да бъде спасен. Гневът сред уволнените обаче расте. Масимо Честаро от синдиката на театралните работници заявява: Истината е, че има кампания за унищожаване на водещите културни институции в нашата страна. Тромбонистът Марко Пиацаи заявява готовността на музикантите да се борят за правата си срещу тези "шокиращи и безпрецедентни" уволнения.

В страницата на предаването "Алегро виваче" в социалната мрежа Фейсбук диригентът Григор Паликаров написа:
В петък и събота вечерта, на концертите ни в Бари и Барлета, с колегите от Симфоничен оркестър - Бари и солиста Паскуале Яноне изразихме солидарността и подкрепата си към колегите от Рим в този много труден за тях, а и за цялата култура в Италия момент...


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна