Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителна оценка на Русия за усилията за постигане на мир в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия дава положителна оценка на последните усилия за постигане на мирно решение в Югоизточна Украйна. Това заяви в Москва външният министър Сергей Лавров.

Стъпките към постигане на трайно примирие са позитивни, както и фактът, че страните в конфликта раздалечават своите позиции, съгласуват конкретни мерки за извеждане на тежката техника и за разполагането на наблюдатели от ОССЕ, посочи Лавров:

Разбира се, никой не е разчитал, че примирието от самото начало ще се спазва 100%. Престрелките продължават, както става при подобни конфликти, но според съобщенията на наблюдателите тяхната интензивност значително намаля. Същевременно продължават усилията тези рецидиви да бъдат напълно отстранени и затова като цяло процесът е позитивен и заслужава пълна подкрепа, каза руският външен министър.

Коментирайки западните санкции, Сергей Лавров изтъкна, че Русия подпомага мирния процес в Украйна не за да бъдат премахнати ограниченията срещу нея, а за да се постигне максимално бързо нормализиране на ситуация в Югоизточна Украйна. Интересите на Русия изискват там най-накрая да бъде постигнат траен мир и в Украйна да започне обещаният още в началото на годината политически процес с участието на всички региони и политически сили, който да доведе до национално съгласие и примирение, изтъкна ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени