Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки хорове изпълняват черковнославянски песнопения на Празника на духовната музика в Габрово

Катедралният храм "Света Троица"
Снимка: Уикипедия

Осем български хорове и един хор от Солун ще изпълнят черковнославянски песнопения в две концертни вечери в Габрово, съобщи БТА. Проявата е в рамките на 12-ото издание на фестивала "Празник на  духовната музика", което започва на 11 октомври в града.

Празникът на духовната музика ежегодно се организира от  читалище "Габрово-2002", Общината и архиерейското наместничество и е под егидата на Министерството на културата. Фестивалът има за цел да популяризира красотата на християнската канонична  музика - източноправославна и католическа, и е посветен на Света Петка Българска - духовната покровителка на Габрово. Концертът в събота е под наслов "Източноправославни песнопения" и ще се състои в катедралния храм "Света Троица".  Във втория концерт в неделя, редом с хоровете, ще участва и Габровският камерен оркестър с диригент Иван Стоянов. Концертът е под наслов "Тебе поем, Господи" и ще се състои в градската художествена галерия "Христо Цокев", където ще бъде експонирана  богата сбирка от икони на майстори от Тревненската иконописна  школа.

В Празника на духовната музика участват хорът при храма "Успение Богородично" - Габрово, хорът при манастира "Света Теодора" в Солун, дамският хор "Тримонциум" - Пловдив, мъжкият хор "Добромир Добрев" - Русе, женският хор  "Проф. Георги Димитров" - Ямбол, формацията "Трисагион" - София, дамският хор "Благовестие" - Поморие, смесеният хор "Евстати  Павлов" - Ловеч, смесеният хор при Българската академия на  науките. По време на концерта в събота ще бъдат изпълнени два тропара, специално написани от композитора Стоян Бабеков и посветени на Света Петка и на митрополит Григорий. Хористите от  Солун са подготвили програма с византийски псалми. В неделния  концерт Габровският камерен оркестър ще изпълни Меса номер 4 от Йохан Каспар Айблингер, заедно със смесения хор към БАН.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна