Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Смолян може да остане без автомобили и имоти заради дългове за улично осветление

Снимка: БГНЕС
Частен съдебен изпълнител описа имоти и автомобили на община Смолян заради дългове за уличното осветление. Общината е осъдена да заплати в полза на взискателите  сумата в размер на 444 589 лева.

Независимо от факта, че общината обжалва решението във Върховния касационен съд, фирмите са инициирали процедурата по събиране на дълга. Първоначалната сума на иска е малко над 280 хиляди лева, но след всички такси, лихви и хонорари се очаква да надхвърли половин милион лева, като фирмите имат претенция за нови над 600 хиляди лева задължения на общината, предмет на отделно съдебно дело.

Дълговете са за улично осветление и са натрупани при предишното общинско ръководство. Частният съдебен изпълнител изпратил призовка за принудително изпълнение на община Смолян. Описани са пет автомобила и няколко имота - паркинга до хижа „Студенец” и терена до него с площ 6 739 кв. метра, както и атрактивен имот в центъра на Смолян с площ 5 888 кв. метра.

В рамките на 15 дни съдебният изпълнител ще се произнесе по оценката на имотите, върху които беше наложен запор.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.