Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстьо Петков: Дефлацията е главната опасност за България

Снимка: БГНЕС

Предстоящите опасности са свързани с подценяване на фактора време на първо място, тъй като българските политици, които не разчетоха добре плановете си за извънредни избори, изглежда не усещат, че са изпаднали в цайтнот, каза председателят на УС на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков в интервю за предаването "Нещо повече".

Фактът, че трябва да се актуализира Бюджет 2014-а година, което няма как да стане без работещо Народно събрание и ново
  правителство. Второ – трябва да се подготви не просто технически вариант на следващата година, а един сериозен проект, който се базира на макроикономическа прогноза за следващите три години, каза още той.

Според него най-важният проблем за решаване е дефлацията:

Знаете каква цена платихме като нация за хиперинфлацията, но в икономическата теория и анализите има такава приказка – по-лошо от високата инфлация е дефлацията. В България няма опит да се работи в условия на вече 14-месечна дефлация. Ние навлизаме в една спирала, която придобива собствена скорост. Второ – не виждам по линия на правителството, на политическите формации някой да предложи да се направи подобен форум. Дефлацията е главната опасност за България, за реалния бизнес, за инвестициите, за потреблението и т.н.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна