Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците - вечната балканска карма

Весела Ляхова и романа й „Бежанци"

Балканите, а следователно и България, както гласи клишето, е земя на кръстопът и през нея преминават всякакви потоци хора - от изток на запад - днес, от запад на изток - в миналото, а в самата бурна история на полуострова - и в неговите предели. Един роман за бежанци със същото заглавие - „Бежанци” на Весела Ляхова, разказва за тази вечна балканска орис никой тук да не се чувства на мястото си.
Историята, която описва романът, е за българите от Беломорска Тракия, които - принудени от сляпата история, но и от слепите балкански правителства, оскотели от национализъм и реваншизъм, с които тези самозабравили се властници преследват мирното балканско население, след мъки и унижения изоставят роден дом, за да се преселят в България. Това е епичен разказ за мирен труд и хайдушки обири, за родолюбив подвиг и престъпни предателства, за заблуди и користи. Всичко това се проследява в обрулените съдби на тези наши сънародници, в техните илюзии и горчивата реалност, с която се сблъскват. Горчива не само там, в Беломорска Тракия, но и тук, в уж майчинската родина България.
Разговаряме защо бежанското, вечното преселение, насилствената миграция са такъв тежък кръст, който всички балкански народи носят: българи са прогонени от Румъния, Гърция, Турция и Сърбия, гърци са прогонени от Турция, турци са прогонени от България и Гърция…Народите сякаш плащат дан за късогледата и безчовечна политика на своите правителства. Както казва бащата на Благой Шклифов, Стефан, един също прогонен българин, но от Егейска Македония: „Що да зборваме за българската политика, дай я на дяволо!”
Та именно за това дойде реч в този брой на предаването „Премълчаната история”, в което участват Весела Ляхова, автор на романа „Бежанци” и доц. д-р Димитър Йончев, историк във Военна академия „Г.С.Раковски” - за дяволите, които са налазили Балканите и те не могат да си поемат дъх от тях.

8 октомври


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна