Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: Въздушните удари увеличиха броя на членовете на „Ислямска държава“


С проблема „Ислямска държава“ няма да се справим скоро. Прогнозите на западни експерти са, че тази война може да продължи и 8-10 години, каза директорът на Центъра за стратегически изследвания, сигурността и международните отношения Симеон Николов в интервю за предаването „Събота 150“.

Всички са на мнение, че въздушните удари няма да доведат до разрешаване на конфликта и това е ясно. Ефектите от въздушните удари са известно отслабване на „Ислямска държава“, но нашите наблюдения подсказват и нещо друго – откакто започнаха въздушните удари, броят на джихадистите, които се вливат в тази организация рязко нарасна. Второ – това, което предупреждавахме, че организации от „Ал Кайда“ ще се обединят с джихадистите вече се сбъдва. Силата не тези организации, обединени с „Ислямска държава“, става нещо страшно. Заплахата от „Ислямска държава“ остава и тя ще продължи още дълго време, добави той.

Според него проблемът е в това, че Турция и САЩ смятат, че водят две различни войни: САЩ се концентрират върху „Ислямска държава“, докато Турция преследва собствени интереси  и иска да води война за свалянето на сирийския диктатор Асад и да си разчисти сметките с КРП. Противоречията са много силни. Може да се стигне до голям разрив в отношенията между САЩ и Турция. В същото време канцлерът на Германия също отправи остри нападки срещу Турция за нежеланието да се включи в борбата срещу „Ислямска държава“ и нейното въздържане ще доведе до завземане от джихадистите на град Кабани, който е близо до границата с Турция и това ще бъде ключов поврат във войната с джихадистите.

Николов заяви, че се пропуска, че „Ислямска държава“ атакува кюрдски райони не само  защото те са неверници, а защото „Ислямска държава“ не може да си позволи да съществува такава обществена организация.

Според него е възможно след 1-2 години „Ислямска държава“ да не е най-силната организация и други организации да създават проблеми: За финансирането обвиняваме често Саудитска Арабия и Катар, но Саудитска Арабия, която създаден тази организация и я прехвърли на Катар, Саудитска Арабия в  момента финансира предимно свободната сирийска армия, докато Катар финансира джихадистката организация „Свободните мъже на Сирия“, които са сирийските талибани и в бъдеще ще играят по-голяма роля в региона.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна