Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналисти настояват да бъде освободен директорът на Литературния музей

Рибният буквар
Снимка: www.sbj-bg.eu

Екземпляр от първия тираж на Рибния буквар беше обявен за изчезнал. По-късно той беше открит в шкаф на Националния литературен музей, но не точно на мястото, където стоял обичайно. Междувременно издирващите изчезналия екземпляр се натъкнаха на втори, за който не се знаело, че се съхранява в музея.

По същото време се лансира и версията за евентуални политически уволнения в Националния литературен музей.

Цялата сага се разиграва през медиите, без да бъде уведомен министърът на културата, както той сам призна вчера.

Заради всичко това от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление" и Клуба на поетите – журналисти внасят днес в Министерството на културата искане за освобождаването на изпълняващия длъжността директор на Националния литературен музей Катя Зографова.

Всъщност в музея се съхраняват три екземпляра на Рибния буквар, но и това не се знае. Нас ни разгневи изключителният фалш, който цари в Националния литературен музей и това, че неговата шефка не е създала необходимата организация да се знае къде се съхраняват копията, кой е отговорен за тях, кой има ключ и достъп до този архив. Уредникът, който е отговарял за Рибния буквар, е бил в отпуск и в негово отсъствие буквално е могло да се рови в шкафа. Представете си, че някой беше решил да изнесе тези копия, да ги продаде и да си купи нещо, коментира в предаването "Преди всички" Иглика Горанова от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление".

Тя каза, че от сдружението изразяват недоволство и от начина, по който се управляват имотите: Български поети и писатели даряват имотите си на Литературния музей, с цел те да бъдат развивани за културна дейност./…/ Има доста въпросителни около начина, по който се управлява музеят. Освен това ние искаме да знаем защо лятото се провали конкурсът за постоянно управляващ директор. Явиха се петима много силни кандидати, български поети, литератори. Не стана ясно защо не беше излъчен победител.

Темата коментира и Спасиана Кирилова от Клуба на поетите – журналисти: Възможно ли е министърът на културата да узнае, че липсва Рибният  буквар от чужбина. В медиите беше написано, че изпълняващата длъжността директор е в чужбина.

Според нея е възможно целият сюжет около Рибния буквар да е въпрос на личен конфликт.

Разговорът на Веселина Миланова с Иглика Горанова и Спасиана Кирилова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.