Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на надеждата заминава за Световното първенство по футбол за бездомни в Чили

Вратарят от Мали Куаси Ив получи шанса да участва с националния Отбор на надеждата
Снимка: БГНЕС

От 14 часа днес в официалното фоайе на Столичната община ще се състои превърналото се в традиция символично изпращане на Отбора на надеждата от кмета на София Йорданка ФандъковаОтборът ще участва в Световното първенство по футбол за бездомни, което ще се проведе в Чили от 19-и до 26-и октомври.

Тази година в отбора има 5-ма младежи от домове за деца, лишени от родителска грижа. Две момчета са от дома в Лом, две от Брацигово и едно момче от Стара Загора. Имаме двама младежи, които са от центрове за временно настаняване в София. Тази година за отбора като вратар ще дебютира и бежанец от Мали, каза в предаването "Преди всички" мениджъра на Отбора на надеждата Виктор Кирков.

Данните сочат, че ефектът от организирането на Световното първенство за бездомни е безпрецедентен – над 70% от играчите променят живота си към по-добро.

Ние тези 70% ги отчитаме при всички момчета, участвали в проекта, дори тези, участвали в тренировките, обясни Виктор Кирков: Що се отнася до тези, които са участвали на Световно първенство, а за предходните 2 години това са 16 момчета, само едно момче от Враца не успя да се интегрира успешно. Всички останали 15 започнаха работа, изнесоха се от институциите. Така че отчитам 93-94% успеваемост.

Мениджърът на Отбора на надеждата каза още, че чрез футбола момчетата успяват да изградят ценни качества като дисциплина, носене на отговорност, лидерски умения, организираност, целеустременост, работа в екип и много други ценни качества, които след това им помагат за реализацията в живота.

Българският Отбор на надеждата си поставя като цел на световното първенство влизане в първите 8 отбора.

Цялото интервю с Виктор Кирков можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна