Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мариана Симеонова: Необходими са законови промени в регламента за донорството

Д-р Мариана Симеонова
Снимка: БГНЕС

България има нужда от промяна в законодателството, която да регламентира донорството и трансплантациите, смята директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Мариана Симеонова.

Нормативните промени трябва да облекчат работата на координаторите по донорство от една страна и да увеличат възможностите за живо донорство, по подобие на много други европейски държави.

Длъжни сме да даваме повече информация, да знаят хората какво е донорство, какво е трансплантация, какво е мозъчна смърт, казва д-р Симеонова:

В най-тежкия момент, когато научават, че техният близък е починал, те се съгласяват да спасят някой друг. Това е най-благородното нещо, което може да направи някой, защото трябва да има огромно и много добро сърце човек. Също колегите, които работят в областта на трансплантологията, нашите координатори са анестезиолози, всъщност те са хората, които се борят за човешкия живот, когато постъпи тежко болен и когато вече няма шанс, когато е доказана мозъчната смърт. В този момент никак не им е лесно. Това е много тежко в този момент да поискаш от близките съгласие.

През тази година само едно семейство не се е съгласило да дари органите на близък човек, макар че променят решението си по-късно, когато вече трансплантацията не може да се осъществи, признава д-р Симеонова.

Според нея тенденцията показва, че българинът е дарител по своята същност, а лекарите са самоотвержени. Тя смята, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на гражданите.

От 11-и до 19-и октомври се провежда Седмицата на донорството. Агенцията по трансплантация и 20 пациентски организации провеждат събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

Цялото интервю с д-р Мариана Симеонова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна