Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще стартира проект за въвеждане на швейцарското професионално обучение

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Български младежи ще бъдат обучавани по швейцарската система за професионално образование. Това стана ясно през първия ден от посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария.

До края на тази година България ще стартира пилотен проект за въвеждане на елементи на швейцарската дуална система за професионално образование. Това стана ясно след срещата на българския президент Росен Плевнелиев с неговия швейцарски колега Дидие Буркхалтер, която се състоя днес в държавната резиденция в Берн. Проектът ще бъде финансиран със средства от Българо-швейцарската програма в размер на три милиона и половина швейцарски франка и ще се реализира със съдействието на Българо-швейцарската търговска камара и на швейцарския бизнес у нас. Професиите, по които ще бъдат обучавани българските младежи, са в секторите машиностроене, текстил, хранителна индустрия и други.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев посети професионалния център в Берн, най-голямата институция в Швейцария в областта на професионалното образование, разгледа учебните лаборатории и разговаря с учениците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна