Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: "Образование" е цярът срещу всички български проблеми

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

"Образование" е ключовата дума за решаване на всички български проблеми, заяви президентът Росен Плевнелиев при днешното си посещение в световния център за ядрени изследвания - ЦЕРН. Плевнелиев подчерта значението на пряката връзка между индустрията, науката и образованието. 
България е подготвена да изгради адронен център за борба с рака в сътрудничество с ЦЕРН, стана ясно още при визитата му в Лозана.
ЦЕРН може да предостави технологията и обучението на младите специалисти, ако ЕС подкрепи този проект. Това заяви проф. Леандър Литов, ръководител на екипа на български учени, работещи в най-престижната ядрена организация в света по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с около 70 български учени, работещи в нея. За реализацията на проекта са необходими 150 милиона евро за следващите седем години, а теренът вече е осигурен с дарение. Реализирането на такъв проект, в който могат да работят 1 500 висококвалифицирани специалисти, би позволил на България да се превърне в международен център за адронна терапия, който се развива с най-новите технологии в областта на онкологията, радиобиологията и медицинската техника. 
Президентът Росен Плевнелиев изрази пълна подкрепа за развитието на проекта и заяви, че решението на всички проблеми в страната ни е затворено в една дума и тя е "образование". 
Дейността на ЦЕРН бе представена днес на българския президент от генералния директор на центъра за ядрени изследвания, професор Ролф Хойер. После Плевнелиев имаше възможност да разгледа мястото, където е най-видима българската следа в търсенето на Божествената частица, експерименталната зона - ускорител,  в който работи екипа от български учени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени