Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Семерджиев: Такива разговори целят договорки за необявени коалиции

Снимка: БГНЕС

Няколкото важни момента от брифинга на ГЕРБ и ДПС са тези, че партията на Борисов не приема подкрепата на ДПС и макар по 12 точки да има пълно съвпадение, разговорите между двете партии няма да продължават, защото те са политически сили, които няма да участват в едно и също управление. От ДПС издействаха за себе си гаранции, че ГЕРБ няма да участва в антиДПС коалиции, няма да има реваншизъм и политически уволнения. 

Илко Семедржиев, един от лидерите на коалиция "Десните", която не влезе в НС, коментира политическите послания от разговорите между двете политически сили.

Политическите послания бяха немалко, но не видяхме нищо неочаквано. Надминаха обаче моите очаквания за съглашателството между ДПС и ГЕРБ. До този момент всички тези приказки вървяха под егидата консултации и преговори за съставяне на кабинет. Този тип преговори се водят от президента и то в момент, когато е сформирано НС. Те заложиха друга формулировка разговори. Това са разговори, които целят договорки извън политическите консултации при президента. Както и договорки за необявени коалиции. Виждате какво казва ДПС те обявиха "Всичко или нищо". ДПС запазва своя политически стил на управление и ще видим политически обрати още следващата година. Те са се разбрали за важни неща актуализацията на бюджета. Ако това не се беше случило на разговорите, ГЕРБ нямаше да могат да направят кабинет. 

Най-изненадващото е потвърждението, че ще има закон "Цонев Пеевски". Тези, които създадоха проблема с КТБ, сега получават възможност да го замажат. Липсата на реформи означава, че България ще изпада във все по-дълбока криза. Виждаме, че поради липсата на реформа в предишните 3 управления, и сега виждаме, че и бъдещето ни е розово. От тук нататък ГЕРБ ще търси смокиновите листа на своето управление и най-вероятно ще ги намери. Има достатъчно желаещи за това. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна