Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев: Стрес тестът за газовите доставки е наивен. Възможно е да има газова криза

Снимка: БГНЕС

Подготвена ли е Европа и страната ни за евентуално спиране на газовите доставки от Русия. Вчера Европейската комисия представи данни от стрес-тестове на устойчивостта на държавите при прекъсване на руските доставки на синьо гориво за срок от половин година. Според тях въпреки че е силно уязвима, страната ни е в по-добри позиции, отколкото при кризата през 2009 година.

Европейската комисия излезе и с ясна картина за рисковете и възможните решения.

Препоръките, които са отправени, предизвикват известни съмнения и даже умиления във всичко това, което е казано, коментира в предаването „Преди всички“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев:

Първо Европа зависи не 22% от доставките на руски газ, за миналата година те са 32%. Около 550 милиарда километра газ консумира Европа, от които миналата година „Газпром“ е доставил 172 милиарда. Зависимостта на Европа от доставките на руски газ расте, но Европа има повече шансове от нас, защото има регазификационни терминали с капацитет 200 милиарда на годишна база. Само 20 на сто от тях се използват и то не случайно. Европа отдавна би станала независима от доставките на руски газ, но силно смущаваща е цената, по които тези доставки се осъществяват. Тук е проблемът и евентуалните решения за нашата страна не са в това, че ние ще трябва да правим бартерни сделки чрез продажбата на ток.

Според проф. Тасев страната ни едва ли може да издържи без доставки на газ и 90 дни. По думите му страната ни е закъсняла в действията си за подсигуряване при възможни проблеми с газа.

По скоро да. Така енергийният експерт отговори на въпроса възможна ли е газова криза през зимата.

Цялото интервю с проф. Атанас Тасев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна