Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът откри Десетата световна среща на българските медии

| обновено на 20.10.14 в 17:55
Снимка: БТА

Медиите да не дават трибуна на езика на омразата, призова президента Росен Плевнелиев при откриването на Десетата световна среща на българските медии. Държавният глава призова за ефективна саморегулация на сектора.

Според Плевнелиев подобряването на медийната среда не трябва да се случва заради рейтинги като този на "Репортери без граници", където страната ни е на незавидното стотно място, а заради самите нас. С констатацията, че доверието на гражданите в институциите е рекордно ниско, а свободата на словото не означава свободия, продължи словото си президента. В него той настоя за ефективна защита на авторските права на журналистите, а професията да е независима.

Вицепрезидентът Маргарита Попова говори за националната стратегия за българите в чужбина, приета през юни тази година, както и за прехода.
През тези 25 години постигнахме много, защото избрахме посока, но загубихме родолюбието си, защото се унесохме в разговори за галопираща икономика, която много лесно надхвърли и надскочи националните граници.
Участниците в дискусиите бяха критични към институциите. Максим Божилов от вестник "Български хоризонти", който излиза в Канада:
Ние се събираме тук на десета среща и не виждам участието, съпричастието на държавата към проблемите на българските медии в чужбина.
Иван Сотиров от вестник "България сега", който излиза в Чикаго постави акцент върху  въпроса за второто поколение имигранти:
Много родители се опитват да говорят с децата си на английски език в Чикаго, за да им дадат път в живота.
Медийната среща продължава утре в Босилеград. Във форума, организиран от БТА, тази година участват 40 представители на български вестници, списания, сайтове, телевизия и радиостанции от 20 държави.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна