Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Опитите да се осигури европейската сигурност без Русия са обречени на провал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобряването на отношенията между Русия и Европа няма разумна алтернатива. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в открита лекция по въпросите на външната политика на Русия.

Всеки пък, когато Европа е правила опити да се обединява на антируска основа, резултатите са били отрицателни за целия континент, заяви ръководителят на руската дипломация: 

Убедени сме, че засилването на конфронтацията в Евроатлантическото пространство води до задънена улица. Опитите да се осигури европейската сигурност без Русия, дори против Русия, са обречени на провал и това е доказано от историята, посочи Сергей Лавров.

По думите му днес в този глобален свят да се чертаят нови разделителни линии и да се издигат нови икономически и визови прегради е очевиден анахронизъм. Според руския външен министър стратегическата цел на Москва в нейното сътрудничество с ЕС остава поетапното построяване на единно икономическо и хуманитарно пространство  от Атлантика до Тихия океан при неделима система за сигурност, при която никой няма да укрепва своята безопасност за сметка на другите. Русия също така се обявява за сътрудничество между ЕС и Евразийския икономически съюз, който стартира от идната година.

Коментирайки сегашните отношения на Русия със САЩ, Сергей Лавров заяви, че те не могат да бъдат определени като нова Студена война, но определено са достигнали дъното на този етап. Руският първи дипломат изрази надежда, че тези отношения няма повече да се влошават и че двете страни ще намерят онези теми от взаимен интерес, по които може да бъде подновено сътрудничеството в името на подобряването на отношенията и засилване на стратегическата стабилност в света.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна